KÁVA A JEJÍ VLIV NA LYMFATICKÝ SYSTÉM
Káva je obvykle horký/teplý nápoj z pražených semen a plodů kávovníku. Nejčastěji se setkáte s plody Coffea robusta a Coffea arabica. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Zrnka jsou menší a chuťově je tato káva více zemitá a silná. Navíc obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Arabika tvoří asi 70 % světové produkce je kávou s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu.
Káva obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který je nejvíce rozšířený stimulant na světě. Je obsažen v různých potravinách a nápojích, káva je však jeho největším zdrojem. V běžném šálku kávy je průměrně 90-100mg kofeinu. Kofein ve Vašem mozku blokuje funkci hormonu v mozku zvaného adenosin a tím způsobuje snížení únavy, zvýšení mozkové aktivity, zrychlení reakčního času, zlepšení nálady, zvýšení bdělosti a zlepšení kognitivních funkcí (paměť, učení, atd). Tyto účinky jsou však pouze krátkodobé. Pokud člověk pije kávu denně, vytvoří si toleranci a účinky budou postupně méně silné.
Nápoje s kofeinem, jako je káva, čaj aj., mohou mít negativní vliv na lymfatický systém, což způsobuje lokální zácpy a blokace ovlivňující Vaše zdraví. Konzumace kofeinu má stimulující účinek a jak působí pozitivně, může způsobit i širokou škálu negativních příznaků, jako je nespavost, nervozita, bdělost, závrať, zvýšenou srdeční frekvenci, nadměrnou žízeň, podrážděnost, svalové křeče, rozmazané vidění a kontrakce cév krevního i lymfatického řečiště. Jak bylo zmíněno v našich předešlých článcích, pohyb lymfy je umocněn svalovými kontrakcemi kolem lymfatických cév a kofein může mít vliv na tuto svalovou kontrakci. Kofein působí jako vazokonstriktor, který způsobuje zúžení cév, což brání dostatečnému průtoku krve v tkáních i svalech. Pokud se konstrikce vyskytne v tkáních obklopující lymfatické uzliny a cévy, může dojít k omezení funkce lymfatického systému a krátkodobé stagnaci lymfy. Pokud však kávu pijete hodně a pravidelně, krátkodobá stagnace se může změnit v dlouhodobou a stálou.
Co je nutné brát v potaz je i fakt, že káva není brána jako součást tekutin počítajících se do doporučeného denního příjmu, takže i když pijete kávu, nezapomeňte pít v dostatečném množství vodu (protože málo tekutin = stagnace husté lymfy).
Nicméně o pozitivních aspektech - pití kávy je spojeno s nižší celkovou úmrtností, s nižší úmrtností na kardiovaskulární onemocnění a s nižším výskytem rakoviny, zvláště rakoviny prostaty, dělohy, rakoviny kůže a jater. Je prokázána souvislost mezi konzumací kávy a lepšího metabolického zdraví, včetně nižšího výskytu diabetu typu 2, metabolického syndromu, žlučových kamenů, dnou a ledvinovými kameny. Je prokázán příznivý vztah mezi pitím kávy a jaterními potížemi (snížená pravděpodobnost jaterní fibrózy, jaterní cirhózy, úmrtnosti na jaterní cirhózu a chronického onemocnění jater) a též i nižším výskytem Parkinsonovy choroby, klinické deprese a Alzheimerovy choroby. Jako nejvhodnější množství kávy maximalizující předpokládané příznivé zdravotní účinky kávy byly doporučeny max. 3-4 šálky kávy denně.
Takže platí, že pokud budete pít kávu s rozumem, pro chuť, v doporučeném množství a káva nebude jediným zdrojem tekutin během Vašeho dne, může mít blahodárné účinky pro Vaše zdraví.