KÁVA A JEJÍ VLIV NA LYMFATICKÝ SYSTÉM

11.11.2018

Káva je obvykle horký/teplý nápoj z pražených semen a plodů kávovníku. Nejčastěji se setkáte s plody Coffea robusta a Coffea arabica. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Zrnka jsou menší a chuťově je tato káva více zemitá a silná. Navíc obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Arabika tvoří asi 70 % světové produkce je kávou s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. 

Káva obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který je nejvíce rozšířený stimulant na světě. Je obsažen v různých potravinách a nápojích, káva je však jeho největším zdrojem. V běžném šálku kávy je průměrně 90-100mg kofeinu. Kofein ve Vašem mozku blokuje funkci hormonu v mozku zvaného adenosin a tím způsobuje snížení únavy, zvýšení mozkové aktivity, zrychlení reakčního času, zlepšení nálady, zvýšení bdělosti a zlepšení kognitivních funkcí (paměť, učení, atd). Tyto účinky jsou však pouze krátkodobé. Pokud člověk pije kávu denně, vytvoří si toleranci a účinky budou postupně méně silné.

Nápoje s kofeinem, jako je káva, čaj aj., mohou mít negativní vliv na lymfatický systém, což způsobuje lokální zácpy a blokace ovlivňující Vaše zdraví. Konzumace kofeinu má stimulující účinek a jak působí pozitivně, může způsobit i širokou škálu negativních příznaků, jako je nespavost, nervozita, bdělost, závrať, zvýšenou srdeční frekvenci, nadměrnou žízeň, podrážděnost, svalové křeče, rozmazané vidění a kontrakce cév krevního i lymfatického řečiště. Jak bylo zmíněno v našich předešlých článcích, pohyb lymfy je umocněn svalovými kontrakcemi kolem lymfatických cév a kofein může mít vliv na tuto svalovou kontrakci. Kofein působí jako vazokonstriktor, který způsobuje zúžení cév, což brání dostatečnému průtoku krve v tkáních i svalech. Pokud se konstrikce vyskytne v tkáních obklopující lymfatické uzliny a cévy, může dojít k omezení funkce lymfatického systému a krátkodobé stagnaci lymfy. Pokud však kávu pijete hodně a pravidelně, krátkodobá stagnace se může změnit v dlouhodobou a stálou.

Co je nutné brát v potaz je i fakt, že káva není brána jako součást tekutin počítajících se do doporučeného denního příjmu, takže i když pijete kávu, nezapomeňte pít v dostatečném množství vodu (protože málo tekutin = stagnace husté lymfy). 

Nicméně o pozitivních aspektech - pití kávy je spojeno s nižší celkovou úmrtností, s nižší úmrtností na kardiovaskulární onemocnění a s nižším výskytem rakoviny, zvláště rakoviny prostaty, dělohy, rakoviny kůže a jater. Je prokázána souvislost mezi konzumací kávy a lepšího metabolického zdraví, včetně nižšího výskytu diabetu typu 2, metabolického syndromu, žlučových kamenů, dnou a ledvinovými kameny. Je prokázán příznivý vztah mezi pitím kávy a jaterními potížemi (snížená pravděpodobnost jaterní fibrózy, jaterní cirhózy, úmrtnosti na jaterní cirhózu a chronického onemocnění jater) a též i nižším výskytem Parkinsonovy choroby, klinické deprese a Alzheimerovy choroby. Jako nejvhodnější množství kávy maximalizující předpokládané příznivé zdravotní účinky kávy byly doporučeny max. 3-4 šálky kávy denně. 

Takže platí, že pokud budete pít kávu s rozumem, pro chuť, v doporučeném množství a káva nebude jediným zdrojem tekutin během Vašeho dne, může mít blahodárné účinky pro Vaše zdraví.

REGENSYS, Všechna práva vyhrazena 2018
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky